Prima gamă cromatică

Lecția nr.7

grif, mana, numerotarea degetelor, chitara
Pentru a deveni priceput la chitară, trebuie să faci ceva mușchi la mână și să înveți să îți întinzi degetele. Gamele sunt foarte folositoare, deși nu este cel mai captivant mod de practică.Înainte să începi, privește imaginea de deasupra ca să înțelegi cum sunt numerotate (numite) degetele mâinii care o vei folosi pe grif. Degetul mare se numește "T" (de la cuvântul thumb, din engleză), arătătorul va fi "degetul unu", cel mijlociu va fi "degetul doi" și așa mai departe.

Gama cromatică

gama cromatirca, prima gama, gama, chitara
Poate te gândești că imaginea de mai sus este complicată. Dar, de fapt, este cea mai întâlnită metodă de a reprezenta notele pe chitară. Imaginea reprezintă griful chitarei, începând de la praguș (partea gri) înspre corpul chitarei. Liniile verticale reprezintă corzile, prima din stânga fiind a șasea coardă (E - gros), apoi a cincea (A), etc. Liniile orizontale reprezintă barele metalice de pe grif iar spațiile dintre liniile orizontale sunt freturile. Spațiul dintre praguș și prima bară metalică este primul fret, spațiul dintre prima bară metalică și a doua bară metalică este al doilea fret ș.a.m.d. Numerele 0 (zero) de deasupra pragușului reprezintă coarda liberă, pentru coarda deasupra căreia se află 0-ul. Punctele negre reprezintă notele care trebuie cântate pe respectiva coardă.
Începe prin a cânta, cu pana, a șasea coardă (E - gros), liberă. Apoi, primul deget de la mâna stângă îl vei pune pe primul fret de la a șasea coadră. Trebuie să ți degetul cât mai aproape de bara metalică (este foarte important să nu pui degetul pe bara metalică ci înaintea ei), astfel nu este nevoie să apeși foarte tare pe coardă și apoi cu pana lovește coarda a șasea. Acum, al doilea deget, îl vei pune pe al doilea fret, pe coarda a șasea (primul deget îl poți lua jos) și lovești din nou coarda cu pana.
Repetă procesul pe fretul al treilea cu degetul trei, apoi pe fretul patru cu degetul patru. Acum ai cântat toate notele din imagine, de pe șasea coardă. Puți trece la coarda cinci. Începe prin a cânta coarda liberă, apoi primul fret, al doilea fret, al treilea fret și al patrulea.
Repetă acest proces pentru fiecare coardă. Pe a treia coardă ai doar trei note. Când ajungi la sfârșit poți repeta procesul, de data aceasta invers. Începe cu coarda unu, fretul patru și continuă pe fretul trei, doi, unu și coarda liberă. Apoi treci pe coarda doi, fretul patru, apoi trei , doi ... etc.